Bruiloftsfotograaf Zwolle – Ze zijn bijna niet meer weg te denken uit onze levens: smartphones en camera’s. Op een bruiloft zijn deze apparaten vaak ook aanwezig en willen de (dag)gasten graag foto’s maken van jullie als bruidspaar, of tijdens de ceremonie waarin jullie tot man en vrouw worden benoemd. Maar, die telefoons en camera’s kunnen een enorm doorn in het oog zijn op de bruidsfoto’s. Daarom is er de Unplugged Wedding!

Op een unplugged wedding vragen jullie je gasten om geen foto’s te maken op jullie huwelijksdag. Dit kan bijvoorbeeld bij de ceremonie zijn, waarin jullie voor de wet man en vrouw worden. Maar dit kan ook in de kerk zijn, waar jullie een mooie dienst hebben en waarvan je hoopt dat iedereen er met aandacht bij is. Jullie hebben met zorg een fotograaf uitgezocht die dit voor jullie vast legt, zodat de gasten daar niet mee bezig hoeven zijn.

Met grote regelmaat zie ik gasten tijdens de ceremonie of kerkdiensten foto’s maken. Zij willen deze bijzondere momenten graag even snel vastleggen, maar voor je het weet zitten ze de hele ceremonie filmpjes of foto’s te maken en zie ik als fotograaf geen gezichten, maar camera’s en smartphones. Het zijn vaak zelfs de ouders van het bruidspaar of de getuigen die hun aandacht niet bij hét moment hebben. Daar is de unplugged wedding dus voor bedacht.

Je wil geen spijt achteraf

Als fotograaf vind ik een unplugged wedding ook erg fijn. Ik kan op de belangrijke momenten vrijuit mijn werk doen en de gasten kunnen genieten van datgene dat voor hen plaats vindt. Op het moment zelf zullen jullie het waarschijnlijk niet eens mee krijgen, maar achteraf zul je het zien op foto’s en daar enorm van balen. Ik moet soms tijdens belangrijke momenten, zoals dé kus, aan mensen vragen even een stapje opzij te zetten zodat ík er een foto van kan maken…

Natuurlijk is het niet erg dat jullie gasten ook op de foto staan; ze zijn er tenslotte niet voor niets. Maar foto’s van de gasten maak ik tussendoor bij de ceremonie en tijdens een borrel of het feest. Op belangrijke momenten zijn jullie mijn main focus.

Het je gasten vertellen…

Dat is veel makkelijker dan je nu zelf denkt! Op de uitnodiging zou je kunnen schrijven dat tijdens jullie ceremonie mobiele telefoons en camera’s niet zijn toegestaan. Daarbij kun je nog eens extra vermelden dat jullie een professioneel fotograaf hebben geboekt die deze dag maar wat graag vastlegt.

Je kunt ook bij de ingang van de zaal, kerk en/of feestlocatie een bord neerzetten waarop je aangeeft dat het maken van foto’s en/of video’s niet is toegestaan tijdens de ceremonie. Je kunt hier heel creatief en flexibel in zijn; het is jullie bruiloft, jullie maken zelf de regels! Vind je het toch een beetje spannend dit je gasten te vertellen, dan kun je het ook over laten aan de ceremoniemeester.

Privacy tip voor Facebook!

Op of na de trouwdag wil je natuurlijk ook de eerste zijn die een mooie foto deelt op Facebook. Je kunt makkelijk voorkomen dat anderen je hierin voor zijn.

Wist je al dat je zelf kunt instellen welke berichten jouw tijdlijn op Facebook behalen, en welke niet? Als iemand mij op Facebook in een bericht of foto tagt, moet ik dat bericht altijd eerst goedkeuren voordat het op mijn tijdlijn komt te staan. Het blijft dan wel op de tijdlijn van die andere persoon zichtbaar. Op die manier controleer ik welke berichten ik geschikt vind voor mijn tijdlijn, en welke niet.

Waar kan ik dit op Facebook instellen?
Ga op Facebook naar Instellingen > Tijdlijn en taggen > en zet de optie “Berichten waarin je door vrienden bent getagd, controleren voor ze op je tijdlijn verschijnen?” aan. Op die manier hoef je niet bang te zijn dat anderen jullie moment online verpesten.

Foto’s in deze blog zijn niet door mij gemaakt, maar wel door deze fotografen: www.hannahhardawayphoto.com, www.orangegirl.com en www.bryansargentphotography.com